Bulvės – vienas universaliausių ir mylimiausių produktų lietuviškoje virtuvėje. Iš jų galima pagaminti ne tik kasdienius patiekalus, bet ir įspūdingas vaišes, kurios nustebins net išrankiausius svečius. Nesvarbu, ar turite vos kelias bulves ir keletą prieskonių, ar norite išbandyti kažką naujo – šiame straipsnyje rasite gausybę įkvėpimo, kaip pagaminti lengvai, greitai ir skaniai.
Kodėl verta rinktis bulves?
Bulvės yra maistingas ir lengvai pasiekiamas produktas, kurį galima rasti beveik kiekvienoje virtuvėje. Jos yra puikus angliavandenių, skaidulų, vitamino C bei B grupės vitaminų šaltinis. Be to, bulvės suteikia sotumo jausmą, todėl yra puikus pagrindas įvairiems pietų ar vakarienės patiekalams.
Kita priežastis, kodėl bulvės tokios pamėgtos – jų universalumas. Iš jų galima gaminti košes, troškinius, apkepus, sriubas, salotas, traškučius ir net desertus! Bulvės puikiai dera su įvairiomis daržovėmis, mėsa, sūriais bei padažais.
Greiti bulvių patiekalai kasdienai
Kai neturite daug laiko, tačiau norite pasigaminti kažką skanaus, verta rinktis paprastus, bet išradingus bulvių patiekalus. Štai keli idėjų pavyzdžiai:
1. Klasikinės bulvių sklindžiai su žolelėmis
Tai vienas paprasčiausių, bet itin gardžių patiekalų. Tereikia sutarkuoti bulves, įmušti kiaušinį, įdėti truputį miltų, pasūdyti, pagardinti svogūnu ir mėgstamomis žolelėmis – krapais ar petražolėmis. Iškepti keptuvėje, o patiekti su grietine arba jogurtiniu padažu.
2. Orkaitėje keptos bulvytės su rozmarinu
Pjaustykite bulves skiltelėmis arba kubeliais, aptepkite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, česnaku ir rozmarinu. Kepkite apie 35–40 minučių 200 °C temperatūroje, kol taps auksinės spalvos. Puikus priedas prie mėsos ar žuvies patiekalų.
3. Bulvių salotos su garstyčių užpilu
Virtos bulvės, svogūnai, agurkėliai, krapai ir šaukštas garstyčių – tai klasikinė salotų kombinacija. Jeigu norite modernesnio skonio, pabandykite įmaišyti šiek tiek alyvuogių aliejaus, garstyčių su medumi ir acto. Šios salotos puikiai tinka tiek kaip pagrindinis pietų patiekalas, tiek kaip garnyras.
Netradiciniai patiekalai iš bulvių
Jeigu ieškote įdomesnių idėjų, bulvės gali tapti pagrindiniu ingredientu įvairiuose netikėtuose deriniuose. Štai keli pasiūlymai, kurie nustebins visus prie stalo.
Bulvių vafliai
Sumaišykite virtas bulves, kiaušinį, šiek tiek tarkuoto sūrio ir prieskonių. Kepkite vaflių keptuvėje – gausite traškius, gardžius ir maistingus pusryčius ar užkandį. Patiekite su grietine arba rūkyta lašiša.
Bulvių košės apkepas su daržovėmis
Turite likusių bulvių košės? Nenukeliaukite jos išmesti – sumaišykite su tarkuotomis daržovėmis (pavyzdžiui, morkomis, cukinijomis), įmuškite kiaušinį, apibarstykite sūriu ir kepkite orkaitėje. Apkepas taps ne tik skanus, bet ir maistingas.
Bulvių blyneliai su varške
Tai puikus pasirinkimas pusryčiams arba lengvai vakarienei. Bulvės ir varškė puikiai dera – blyneliai būna purūs, šiek tiek salstelėję ir sotūs. Galima pagardinti cinamonu ar medumi, jei norite desertinio varianto.
Bulvės šventiniam stalui
Šventės – puiki proga pademonstruoti bulvės universalumą. Tinkamai paruošti patiekalai iš bulvių atrodo elegantiškai ir tinka įvairioms progoms – nuo šeimos vakarienės iki draugų susibūrimo.
Bulvių rozetės su sviesto padažu
Tai įspūdingas, bet nesudėtingas receptas. Virtas bulves sutrinkite su sviestu ir kiaušiniu, sudėkite masę į konditerinį maišelį ir suformuokite rozetes ant kepimo popieriaus. Kepkite iki auksinės spalvos. Šis patiekalas gražiai atrodo ir puikiai dera su kepsniais bei daržovėmis.
Daugių sluoksnių bulvių gratinas
Supjaustykite bulves plonais griežinėliais, sluoksniuokite su grietinėle, svogūnais ir sūriu. Kepkite orkaitėje, kol viršus taps traškus ir auksinis. Rezultatas – kreminis, aromatingas patiekalas, kurio skonis primins restoraninį lygį.
Naudingi patarimai gaminant patiekalus iš bulvių
- Stenkitės rinktis vienodo dydžio bulves – jos išvirs tolygiai.
- Nepersistenkite su prieskoniais – bulvės turi švelnų skonį, kuris geriausiai atsiskleidžia su natūraliais pagardais.
- Jei norite išlaikyti bulvių spalvą ir skonį, virkite jas su lupenomis, tada nulupkite.
- Virtoms bulvėms suteiksite sodraus skonio, jei į vandenį įpilsite šaukštelį acto arba įdėsite česnako skiltelę.
Dažniausiai užduodami klausimai (DUK)
Kokias bulves geriausia naudoti gaminant apkepus?
Geriausia rinktis kietesnės struktūros bulvių veisles, kurios virimo metu neištižta ir išlaiko formą. Tokios bulvės puikiai tinka orkaitės patiekalams ir apkepams.
Kaip sumažinti riebalų kiekį bulvių patiekaluose?
Vietoje kepimo aliejuje rinkitės orkaitės arba garų paruošimo būdus. Taip pat galima naudoti purškiklį su aliejumi, kad sumažėtų riebalų kiekis, tačiau išliktų traškumas.
Ar bulvės tinka sveikai mitybai?
Taip, tinkamai paruoštos bulvės yra sveikas produktas. Svarbiausia vengti perteklinių riebalų ir druskos. Virtos ar keptos orkaitėje bulvės su daržovėmis yra puikus pasirinkimas subalansuotai mitybai.
Kaip išvengti bulvių patamsėjimo?
Nuluptas ir pjaustytas bulves merkite į šaltą vandenį. Tai padės išvengti oksidacijos ir neleis joms patamsėti prieš virimą ar kepimą.
Bulvės pasaulio virtuvėje
Bulvės populiarios visame pasaulyje – nuo klasikinio lietuviško bulvinio blynelio iki prancūziško gratino ar indiškos „aloo“ virtuvės. Kiekviena šalis turi savo autentišką būdą, kaip panaudoti šią daržovę. Lietuvoje bulvės dažnai siejamos su jaukumu, sočiu maistu ir tradicijomis, tačiau verta pasisemti inspiracijos iš kitų kultūrų ir išbandyti tarptautinius receptus.
Ar tai būtų ispaniška „tortilla de patatas“, ar amerikietiškas bulvių salotų variantas – bulvės kiekvieną kartą gali nustebinti. Tad įjunkite kūrybiškumą ir džiaukitės šia kuklia, bet nepaprastai universalia daržove kasdien!
